Reisverslag oktober 2011


Jambo
[Hallo]
Oktober 2011
Het is precies 10 jaar geleden dat we begonnen met ons “Kenia-avontuur “. Op de dag van aankomst, 8 oktober, waren we ook nog eens 30 jaar getrouwd. Reden genoeg om deze reis samen met onze kinderen te ondernemen. Het was geweldig om hen te laten zien wat we daar allemaal doen en ze te hebben kunnen voorstellen aan de mensen met wie we de afgelopen jaren zo’n bijzondere band hebben opgebouwd. Leuke bijkomstigheid was dat we nu erg veel bagage mee konden nemen. Met z’n zessen waren we goed voor 340 kg, waarvan 80 kg voor onszelf. De rest bleef achter in Kenia.

Kinderproject.
De bijeenkomst bij Mandela’s restaurant was een groot succes. Alle, inmiddels 19, kinderen waren aanwezig met hun ouders,broertjes en zusjes. Ook het hoofd van de school en de pastor waren er weer bij. Er werd gegeten en gedronken terwijl er veel vragen werden beantwoord en problemen werden besproken. Hoogtepunt was het uitdelen van de tassen met kleding, knuffels en toiletartikelen voor de kinderen.De blijde gezichtjes waren hartverwarmend. De schoolprestaties van de meeste kinderen zijn goed. Alleen de allerkleinsten blijven wat achter en zullen volgend jaar de eerste kleuterklas overdoen om hen wat extra tijd te geven om te wennen.De hele school, ruim 500 leerlingen, hebben een T-shirt en een pen gekregen.Dit werd geschonken door sponsors uit Nederland. Het eetproject is een enorm succes. Alle kinderen maken hier gebruik van. Per kind kost dit €50,00 per jaar, dit bedrag wordt betaald vanuit sponsorgelden. De kinderen krijgen hiervoor 5 dagen per week een voedzame warme maaltijd op school. Dit is erg belangrijk omdat bij de meeste gezinnen de middelen ontbreken om hun kind voldoende eten te geven.

Sponsor gezin.
Scolar is erg trots op haar winkeltje “Ma-Esther” en de verkoop loopt al aardig. Het is nog niet voldoende om van te leven maar we hopen dat er volgend jaar meer klanten gaan komen. Ook rekenen we erop dat ze veel opdrachten voor het maken van schooluniformen gaat krijgen.
De sponsor van de lockmachine heeft de voorzet gedaan en 84 schooluniformen besteld voor een school met dove kinderen. Geweldig!!! Per 1 januari stoppen we met het geven van geld voor eten voor het gezin omdat ze dat met de opbrengst van de winkel nu zelf moeten kunnen betalen. Wel zorgen we nog voor de huur van hun huis en blijven we hen natuurlijk goed begeleiden. Alfred heeft ook weer wat opdrachten gekregen voor het maken van houtsnijwerk en verder helpt hij zijn vrouw in de winkel. In de woodcovern waar Alfred werkt hebben we veel T- shirts en overhemden uitgedeeld aan de houthakkers. We hebben veel mannen blij kunnen maken al blijft het moeilijk dat je niet iedereen iets kunt geven. Dit is echter onmogelijk met de ruim 2000 mensen die daar werken.

Mwangwei Primary School.
18 oktober was de feestelijke opening van 2 klaslokalen. We werden ontvangen door ruim 800 leerlingen die in een lange rij, langs de weg naar de school, stonden te zingen en dansen. Wat een onthaal, fantastisch !!! Na veel speeches en festiviteiten hebben onze kinderen, Michelle en Tim, het lint doorgeknipt voor de officiële opening van de lokalen. Deze bouw is mogelijk gemaakt door de geweldige opbrengst van de sponsorloop van de OBS de Arcade uit Leiden. Voor de inrichting van deze lokalen voor de kleuters zoeken we voor volgend jaar weer een sponsor.
Namens de stichting Voort-in-Kenya willen we alle mensen die ons hebben geholpen om 2011 succesvol af te ronden heel hartelijk bedanken. Zonder deze hulp zou het voor ons onmogelijk zijn om dit allemaal te bewerkstelligen.
Wij wensen u allen een heel gezond en liefdevol 2012 toe waarin we opnieuw op veel inzet en steun rekenen om gezamenlijk kinderen in Kenia een kans te geven op een betere toekomst.

KWA HERI
[ tot ziens]
Cees en
Mieke