Reisverslag februari 2011


Na een goede vlucht, zelfs 4 uur geslapen, werd ik opgewacht door John. John is al jarenlang onze chauffeur en inmiddels een goede vriend. Toen we hem in 2002 leerden kennen had hij een wasserette [ de Jungle laundry ] met 1 wasmachine, midden in de bush. Met onze hulp, en met ongelooflijk veel inzet van hemzelf, heeft hij nu een bedrijf met 7 wasmachines en drogers en doet hij de was voor diverse hotels in de omgeving. Mede door de opbrengst hiervan heeft hij een stuk grond gekocht waarop hij nu een huis voor zichzelf aan het bouwen is. John is een perfect voorbeeld om aan te tonen dat er met hulp van minikrediet een betere toekomst mogelijk is voor kansarme mensen in Kenia. Wij geven hem geld om machines te kopen en hij betaald ons terug in natura. [ John rijdt ons elke dag naar de projecten].

Bij aankomst van het hotel bleek dat er iets mis was gegaan met de boeking en er niet op mijn komst gerekend was. Heel vervelend omdat er geen enkele kamer meer beschikbaar was. Helaas was er ook in de 3 andere resorts geen kamer vrij. Gelukkig is het, door bemiddeling van John, gelukt om een kamer te krijgen bij Nomads. Nomads is een fantastisch resort aan de Indische oceaan, waar we al vele jaren komen voor een lunch of diner.Een geweldige ervaring!

Mwangwei Primary School
Deze reis ben ik diverse keren op de Mwangwei geweest. Indrukwekkend was de nieuwe signpost langs de kant van de weg. Hierop staat, buiten het logo van de stichting, aangegeven dat er op de Mwangwei , tegen betaling, water wordt verkocht en dat er telefoons kunnen worden opgeladen. De opbrengst hiervan wordt o.a. gebruikt om schoolmaterialen te bekostigen. Ook op de muur van de school staat nu levensgroot het logo van de stichting.

Helaas hadden we een week voor het vertrek naar Kenia een alarmerend telefoontje gehad van Rua, het hoofd van de school. Hij vertelde ons dat de pomp van de well niet meer werkte. Bij nader onderzoek bleek dat hij was vastgelopen doordat er op de bodem van de well zand en modder was komen te liggen. Hier zijn we een paar dagen zoet mee geweest. De pomp moest worden ontkoppeld en voor reparatie naar Ukunda worden gebracht. De reparatiekosten, €70,00, moeten door de school zelf worden betaald. Wat er fout was gegaan is dat de pomp om de 4 maanden moet worden schoongemaakt. So: Clean the well in time !!! Dan voorkom je deze
problemen. Ook gaan we een directe aansluiting maken vanuit de well om sneller kannen te vullen. Mensen komen zelfs vanuit Lunga Lunga water halen met vrachtwagens vol kannen. Het duurt echter te lang voordat er zoveel kannen gevuld zijn. Vandaar!

Kinderproject
Zaterdags is er weer een bijeenkomst geweest bij restaurant Mandela’s met alle 18 kinderen, hun ouders en Herbert, de hoofdmeester. Totaal 42 personen! Met elkaar gegeten en gedronken en de presentjes van de sponsors uitgedeeld. Ook uitleg gegeven over onze plannen rondom het eetproject en het uitdelen van de de – worming – pills [ ontwormen ]. 1 maart zijn we hier gelijk mee gestart. Fantastisch om te zien hoe blij de kinderen en hun ouders hiermee zijn. Elke dag krijgen de kinderen nu een warme maaltijd op school en 3x per jaar een de-worming pil. De sfeer tijdens de bijeenkomst was goed, zelfs de nieuwe kinderen hadden geen angst

Bij een volgend bezoek aan Mombasa zijn de schoolresultaten van de kinderen besproken. Goed om te zien dat ze allemaal goed scoren en alleen de allerkleinsten nog wat achterblijven. We houden de voortgang goed in de gaten en geven ze een jaar de tijd om te wennen voordat we verdere stappen ondernemen. Ook hebben we op de school van de kinderen 400 t-shirts uitgedeeld aan groep 3 t/m 7. Een heel evenement dat door de hoofdmeester goed werd gecoördineerd.

Sponsorgezin.
Groot feest was het is het huisje van ons sponsorgezin toen aan Scolar een lockmachine werd overhandigd. Zij heeft recent haar opleiding afgerond en is nu volleerd coupeuse. Prachtig om haar blijdschap te zien. Scolar is de afgelopen jaren veranderd van een angstig “meisje” in een zelfverzekerde vrouw met hoop op een betere toekomst. Om haar nu verder te helpen is er een ruimte gehuurd om een eigen winkeltje te beginnen. Ze kan nu m.b.v. minikrediet starten met het geven van naailessen en het maken en verkopen van kleding en schooluniformen. Zodoende is zij in staat om geld te verdienen en zelf voor haar kinderen te zorgen. Scolar is zo bedreven, dit gaat haar zeker lukken! Het eerste jaar mag ze gebruiken om alles op te zetten en geld te verdienen voor haar gezin en de huur, daarna gaat ze maandelijks de lening terugbetalen. Alfred heeft vanuit Nederland weer enkele opdrachten gekregen om houten beeldjes te maken en helpt Scolar met de inrichting van de winkel door tafels en kasten te plaatsen .Alfred wil graag een zaagmachine, zodat hij zelf hout kan gaan verkopen. Hier mee kan ook hij meer gaan verdienen, omdat hij met de verkoop van de beeldjes toch afhankelijk blijft van opdrachten vanuit Nederland. Met hem is afgesproken, dat hij een businessplan gaat maken en dat we daarna de mogelijkheden gaan bekijken.We kijken tevreden terug op een succesvolle reis en willen iedereen bedanken voor alle steun en hulp. Zonder deze hulp zou het voor ons onmogelijk zijn om ons werk in Kenia tot een succes te maken.

Kwa heri.
[tot ziens]