Reisverslag 2010


Dit jaar weer 3 keer naar Kenia afgereisd. We zijn tegen problemen opgelopen, maar hebben ook weer veel vooruitgang geboekt. Kenia blijft Kenia en in Afrika gaat alles anders dan in Nederland. De mensen leven met de dag en denken vaak niet vooruit, omdat de toekomst voor velen niet bestaat en veelal uitzichtloos is. Toch hebben wij, met hulp van onze stichting, weer veel mensen zicht kunnen geven op een beter bestaan.

Mwangwei Primary School

Dit jaar hebben we opdracht gegeven om bij de school een waterput te graven van 30 meter diep. In oktober is deze well geopend en zorgt nu voor voldoende water voor de school en de naaste omgeving. Er zijn ook kranen geplaatst op het schoolplein en bij de toiletten. Fantastisch om te zien wat een vooruitgang dit is voor de kinderen en de hele community. Ook zijn er twee gebouwen aan de kant van de weg gekomen van waaruit men nu water verkoopt en telefoons kan laten opladen. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede van de school zodat ze nu een eigen inkomen hebben.

Ook is dit jaar het laatste stuk grond bij de school gekocht en betaald. In totaal bezit de school nu 2 ha grond waarop bomen zijn geplant. Als de bomen worden verkocht is ook hiervan de opbrengst voor de school. Tijdens onze bezoeken aan de school hebben we weer veel pennen uitgedeeld en heeft Cees weer een ochtend les gegeven in groep 8 Hij vertelt dan altijd over Nederland en de verschillen en overeenkomsten van onderwijs en cultuur.

In oktober heeft de tandartsengroep van Bas en Annelies Donk uit Den-Haag de Mwangwei bezocht. In 5 dagen tijd werden ruim 1000 mensen behandeld. De tandartsen doen dit geheel vrijwillig en vaak onder zeer primitieve omstandigheden. Veel mensen lopen al jaren met erge kiespijn en zijn hier nu eindelijk van verlost. Als dank hebben de kinderen een feestje voor hen georganiseerd en werden er dansjes gedaan en speeches gehouden. Ook werd er, onder grote hilariteit, met de tandartsengroep een voetbalwedstrijd gespeeld. Dit bezoek was een evenement, waar nog lang op terug gekeken gaat worden en wat heeft geleid tot een goed gevoel van saamhorigheid voor de hele community.

Kinderproject

Dit jaar is het kinderproject gegroeid van 13-naar 18 kinderen. Leuk om te zien dat de kinderen die in januari begonnen zijn, toen nog erg angstig waren, nu vrij en zelfverzekerd zijn. Ongelooflijk dat € 12,50 per maand zoveel verschil kan maken voor de toekomst en het geluk van een kind. Wel zijn we geschrokken van het feit dat sommige kinderen broodmager zijn en wormpjes hebben. Pillen om te ontwormen kosten €1,00 en moeten 3 keer per jaar worden ingenomen. Voor Nederlandse begrippen is dit erg weinig, maar de mensen in de sloppenwijken hebben hier geen geld voor. We zijn van plan om volgend jaar een eetproject en een de-wormingproject te starten en gaan op zoek naar sponsors die ons hierbij willen helpen.

Sponsorgezin

Alfred heeft dit jaar weer gezorgd voor 300 houten beestjes die wij in Nederland gaan verkopen. In Kenia krijgt Alfred weinig opdrachten omdat het toerisme flink teruggelopen is, dus kopen wij deze beeldjes van hem. Het is een uitdaging voor ons om deze beeldjes hier aan de man te brengen. Het zijn echte kunstwerkjes en tot nog toe lukt het ons aardig. Alfred maakt o.a. olifanten, giraffes en leeuwen. Wij verkopen deze beeldjes voor hem voor € 3,50 per stuk.

Scolar is nu bijna klaar met haar coupeuse opleiding en maakt al regelmatig kleding voor haarzelf en haar kinderen, Esther en Samuel. Als ze klaar is wil ze graag een eigen winkeltje.

Omdat het huisje van dit gezin echt te klein werd, nu de kinderen ouder worden, hebben we een ander huis voor hen gehuurd, zodat ze nu ook een aparte slaapkamer hebben. In het oude huis hadden ze een kleine ruimte wat dienst deed als woon/slaapkamer. Ze zijn ontzettend blij en trots op hun nieuwe woning.

Albinoproject

We hebben in oktober de opening van de school voor albinokinderen van vrienden bijgewoond. Erg indrukwekkend en fantastisch om te zien hoe zij zich het lot van deze kinderen in Kenia aantrekken en hoe warm zij door de kinderen en hun ouders werden onthaald. Bij deze school hebben we 100 paar babysokjes uitgedeeld die een sponsor voor hen had gebreid. Erg leuk om te doen en fijn om te zien hoe blij de moeders van deze baby’s waren.

Het kleine hotel.

Achter de Mwangwei woont een gezin onder erbarmelijke omstandigheden, midden in de bush. Het gezin bestaat uit een man, zijn 2 [zeer jonge] vrouwen en hun 6 kinderen. Ze leven van de groenten en fruit dat ze zelf verbouwen en frituren wat stukjes cassave die ze verkopen voor 1 cent per stuk aan kinderen van de school. De kleding die ze dragen is totaal versleten. We zijn dit jaar verschillende keren bij ze op bezoek geweest. In het begin verliep dit erg moeizaam. We spreken elkaars taal niet en deze mensen kunnen niet lezen of schrijven. Ook hadden zij nog nooit blanke mensen gezien. Inmiddels hebben we hun vertrouwen gewonnen en hebben er kleding en eten gebracht. Het is een hele overwinning om zo’n leuk contact met ze te hebben bewerkstelligd. Het is een hele overwinning dat ze niet meer argwanend zijn over onze bedoelingen. We zijn van plan om deze vrouwen en hun kinderen elk jaar te bezoeken en wat extra steun te geven.

Het waren weer reizen met vooral veel hoogtepunten, en we kunnen met voldoening terug kijken op een goed “Kenia-jaar”.

Kwa heri [ tot ziens ]